Η μέρα που τελείωσε το παγωτό

Πληροφορίες:

ΤΙΤΛΟΣ: Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΡΙΝΤΑΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

ΗΛΙΚΙΕΣ: 5+

Το πρώτο ελληνόφωνο παραμύθι για μικρά παιδιά που πραγματεύεται το θέμα των fake news και καλλιεργεί την Παιδεία στα Μέσα.

Σύντομη περίληψη:

Χθες βράδυ ένας παγωτατζής έδωσε το τελευταίο παγωτό! Σοκολάτα σε χωνάκι κι από πάνω ένα τραγανούτσικο μπισκοτάκι. Αλήθεια σας το λέω, το σκέφτομαι και μου ‘ρχεται να κλαίω! Τίποτα πια δεν θα ‘ναι απολαυστικό, ούτε βρίσκω λόγο να χαρώ… Κάτσε να το πω, να το μάθει όλη η χώρα τώρα που πήρα φόρα!

Και κάπως έτσι, αρχινάει μια αλυσίδα παραπληροφόρησης που βυθίζει την χώρα σε απόγνωση. Τα παιδιά δεν είναι χαρούμενα. Κι αν δεν είναι τα παιδιά, δεν είναι ούτε οι μεγάλοι. Κι αν δεν είναι όλοι χαρούμενοι, δεν είναι ούτε η χώρα. Κάτι πρέπει να γίνει, έφθασε η ώρα!

Ενδεικτικά αποσπάσματα:

Ιδέες για εκπαιδευτική αξιοποίηση:

Διότι κάθε παραμύθι ξεκινάει μετά την ανάγνωσή του.

Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Ως εκ τούτου προσφέρεται -και συστήνεται- για εκπαιδευτική αξιοποίηση. Πατήστε εδώ για να δείτε και να αποθηκεύσετε ενδεικτικές δραστηριότητες για διδακτική επεξεργασία. Νοείται ότι επιδέχονται αλλαγών, διαφορετικών προσεγγίσεων και, φυσικά, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά κριθεί αναγκαία. Τα παιδιά, άλλωστε, δείχνουν τον δρόμο κάθε μαθήματος. Να ξέρετε ότι θα χαρώ πολύ αν μου στείλετε τις εργασίες σας ή προτείνετε νέες! 😊

Μπορείτε, επίσης, να ακούστε τη θεατρική αφήγηση του παραμυθιού, όπως την έφτιαξαν οι Αγριόχηνες, πατώντας εδώ! Ή να αξιοποιήσετε τα φύλλα εργασίας που ετοίμασε η δασκάλα Δώρα Χρίστου, πατώντας εδώ!

Είπαν:

«Το καλοκαίρι τα παγωτά έχουν την τιμητική τους. Σε ποιον δεν αρέσουν τα παγωτά; Όποιος δηλώσει ότι δεν λατρεύει το παγωτό… λέει ψέματα! Ψέματα είπα; Ας δούμε μια πρωτότυπη ιστορία με θέμα τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση. Πρόκειται, ίσως, για το πρώτο παραμύθι (που συναντώ!) για μικρά παιδιά (6+) που καλλιεργεί την Παιδεία στα Μέσα (Media Education). Θα ήθελα να σταθώ στην χρησιμότητα αυτού του βιβλίου στις αίθουσες διδασκαλίας από τους δασκάλους ως εργαλείο κριτικής σκέψης. Ο λόγος για το «Η μέρα που τελείωσε το παγωτό» του Αντώνη Ζαρίντα, – συγγραφέας με ποιητική ευαισθησία, αδιαμφισβήτητο ταλέντο και αχαλίνωτη φαντασία – που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, σε φανταστική εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, που δίνει κίνηση σε όλο το έργο με περισσή τέχνη!»
-Ρένα Στρατήλα, sugarmama.gr

«Ο Αντώνης Ζαρίντας, χρησιμοποιώντας ποιητικό λόγο, βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία και να απολαύσουν περισσότερο τα διασκεδαστικά στιγμιότυπα. Με ευφάνταστο και αξιοπρόσεκτο τρόπο δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια παρεξήγηση αν δεν υπάρχει προσεκτική αξιολόγηση της πληροφορίας, κάτι που ζούμε συνέχεια τελευταία μέσω του facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η «καταστροφή» που μπορεί να φέρει μια ψευδής είδηση και οι συνέπειές της αλόγιστης κυκλοφορίας της σίγουρα δεν είναι για γέλια, το κείμενο όμως χρησιμοποιεί αυτήν τη μέθοδο για να δείξει καλύτερα το μέγεθος των προβλημάτων και να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να αντιληφθούν πως η επικοινωνία απαιτεί και επεξεργασία, προετοιμασία, έρευνα. Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα είναι γεμάτη ζωηρά και έντονα χρώματα, με αρκετές υπερβολικά κοντινές λήψεις προσώπων, με απτές απεικονίσεις παγωτών που μου έκαναν τα σάλια να τρέχουν, με ευφάνταστες οπτικές γωνίες που υπερπηδούν τις νόρμες της ρεαλιστικής απεικόνισης.»
-Πάνος Τουρλής, vivliokritikes.com

«Ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας δημιουργεί μια έξυπνη ιστορία γύρω από το μέγιστο θέμα των fake news. Ο συγγραφέας δίνει πολύ χαριτωμένα όλη αυτήν την αλυσίδα, με ρεαλισμό και όπου χρειάζεται με μικρή δόση υπερβολής για να τονιστεί ακριβώς η εξελικτική πορεία της παρανόησης. Το κείμενο βοηθά εξαιρετικά η πολύ ιδιαίτερη εικονογραφική προσέγγιση του Βασίλη Γρίβα που με κομίστικης ατμόσφαιρας, πολύ εκφραστικά πρόσωπα, αντισυμβατικές γραμμές από τα σώματα και τα ρούχα των ανθρώπων μέχρι των κτιρίων και των αντικειμένων, τη συνολική αισθητική της και την παράλληλη οπτική της αφήγηση, όχι απλώς με κέρδισε, αλλά με γοήτευσε με τον τρόπο που αποτύπωσε την ιστορία του συγγραφέα. Ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτότυπο βιβλίο, από εκείνα που διαβάζεις στα σίγουρα μέσα σε μια τάξη ή σε ένα σπίτι και τα δραματοποιείς.»
Κατερίνα Χατζηανδρέου, elniplex.com

«Το έργο πραγματεύεται το θέμα των ψεύτικων ειδήσεων, των Fake news, της παραπληροφόρησης. Γραμμένο σε μορφή ρίμας, γεγονός που κάνει την ανάγνωσή του ευχάριστη και ευκολομνημόνευτη. Ένα βιβλίο με το οποίο οι μικροί αναγνώστες πραγματικά θα ενημερωθούν για το πως θα πρέπει να φιλτράρουν ό,τι ακούνε και συνάμα θα απολαύσουν. Πρωτότυπη θεματογραφία που έλλειπε από την παιδική λογοτεχνία για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά προκειμένου να αξιολογούν και να φιλτράρουν ό,τι ακούνε και διαβάζουνε. Σημαντική η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα που αρμονικά έδεσε με το κείμενο του  Αντώνη Ζαρίντα.»
-Βιργινία Αυγερινού, filanagnostisavgerinouvirginia.blogspot.com

«Η είδηση πως το παγωτό τελείωσε είναι τρομακτική, το ίδιο και οι συνέπειες της. Μαγαζιά κλείνουν, άνθρωποι μεταναστεύουν, όνειρα και καριέρες γκρεμίζονται. Στο βιβλίο «Η Μέρα που Τελείωσε το Παγωτό» ο Αντώνης Ζαρίντας διηγείται με περίτεχνο τρόπο μια ιστορία για το πως μια πληροφορία μπορεί να αναπαραχθεί αστραπιαία, να γίνει είδηση, να γκρεμίσει ένα σωρό πραγματικότητες και να κτίσει άλλες τόσες. Η επανάληψη της πληροφορίας, αποτελεί το μοναδικό τρόπο της επαλήθευσης της αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει τίποτα και κανένα. Η διάδοση της είδησης πως το παγωτό τελείωσε είναι τόσο έντονη και γίνεται τόσο αστραπιαία που τα γεγονότα που ακολουθούν καταφέρνουν να προκαλέσουν ένα ισχυρό ντόμινο που ισοπεδώνει τη ζωή μιας συνηθισμένης πόλης. Ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει στις παιδικές βιβλιοθήκες αφού πραγματεύεται με ευφάνταστο τρόπο την έννοια των ψευδών ειδήσεων και τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσουν στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας.»
-Δρ Χριστιάνα Καραγιάννη, Λέκτορας ΜΜΕ & Πολιτισμικών Σπουδών

«Με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο, ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας μας δείχνει πώς μια απλή πληροφορία μπορεί, αν πέσει σε λάθος χέρια, να μετατραπεί σε ψευδής είδηση και να προκαλέσει πανικό σε ολόκληρη τη χώρα! Ένα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε βιβλίο, που όμως μένει διαχρονικό, γιατί μιλάει για ένα πρόβλημα που ειδικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει γιγαντωθεί, καθώς το μέγεθος της πληροφορίας στο οποίο έχουμε πρόσβαση καθημερινά είναι τεραστίων διαστάσεων και ένα μεγάλο ποσοστό αυτής μη έγκυρο. Ο συγγραφέας με πολύ εύστοχο τρόπο μας δίνει τη διάστασή του, μας δείχνει πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρερμηνεύσει ένα γεγονός, πόσο γρήγορα αυτό μεταδίδεται, και πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει. Και το κάνει αυτό ο Αντώνης Ζαρίντας με τον πιο διασκεδαστικό, άμεσο και εύκολα κατανοητό τρόπο ώστε τα μικρά παιδιά να το αντιληφθούν και να το καταλάβουν.»
-happylearningseeds.blogspot.com

«Ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας μας παρασύρει σε μια απολαυστική περιπέτεια όπου όλα ξεκινούν από μια μικρή παρανόηση. Μια πρωτότυπη ιστορία με θέμα τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση. Δουλεύει την κριτική σκέψη και την παιδεία στα Μέσα. Αγαπήσαμε τις ρίμες που έκαναν ακόμα πιο διασκεδαστική και άμεση την ανάγνωση. Το “Η μέρα που τελείωσε το παγωτό” είναι ένα παραμύθι που φανερώνει το ταλέντο του συγγραφέα και την καλπάζουσα φαντασία του.»
-Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη, thematofylakes.gr

«Ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό, πρωτότυπο, επίκαιρο και πολύ αληθινό έγραψε ο Αντώνης Ζαρίντας. Μια ιστορία πολύ έξυπνη που μας μεταφέρει στον κόσμο των ψεύτικων ειδήσεων. Δυστυχώς στις μέρες μας λόγω της πολύ εύκολης και γρήγορης πληροφόρησης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα νέα πια διαδίδονται αστραπιαία σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά κάποιες φορές παραποιούνται και μεταφέρονται με λάθος νόημα, σύνταξη και πήγες. Αυτό δημιουργεί, σύγχυση, λαθεμένες απόψεις, αντιλήψεις και παρεξηγήσεις που φέρνουν άλλα νοήματα και προβλήματα. Μια ιστορία που πυροδοτεί πολλές συζητήσεις σε μια σχολική τάξη και αφορμή για πολλά παιχνίδια που βιωματικά δείχνουν στα παιδιά πόσο εύκολα μεταδίδεται από στόμα σε στόμα μια είδηση και πως φτάνει διαμορφωμένη στον τελικό παραλήπτη. Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει ο Βασίλης Γρίβας με πολύ ιδιαίτερο αλλά και χαρακτηριστικό της πένας του ύφος που μας παραπέμπει σε κόμικς.»
-Ελένη Μπετεινάκη, cretalive.gr

«Όταν είδα τον τίτλο, νόμιζα πως μιλάει για κάποιον εφιάλτη: Είναι δυνατόν να τελειώσει το παγωτό; Να χαθεί αυτή η κορυφαία λιχουδιά από τον πλανήτη μας; «Η μέρα που τέλειωσε το παγωτό» του Αντώνη Ζαρίντα με εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, ευτυχώς δεν μας μεταφέρει σε έναν τέτοιο εφιάλτη! Στην πραγματικότητα μιλάει για την παραπληροφόρηση. Τα περίφημα fake news που έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλα ξεκινούν με έναν παγωτατζή που δίνει το τελευταίο παγωτό της ημέρας. Κι από εκεί, με παρεξηγημένη τη φράση περί «τελευταίου παγωτού», μια φήμη αρχίζει από στόμα σε στόμα, πηγαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης, σκορπάει τον πανικό σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς αυτό που με τόσο χιούμορ μας παρουσιάζει ο συγγραφέας είναι μια πραγματικότητα των ημερών μας… Κι έχει διαλέξει έναν πολύ εύστοχο τρόπο αν το αφηγηθεί στα παιδιά χρησιμοποιώντας το παγωτό. Ένα πολύ όμορφο βιβλίο και εξαιρετικά χρήσιμο για όλους μας, αφού συχνά σπεύδουμε αν μοιραστούμε μια «πληροφορία» ή μια «είδηση» πριν διασταυρώσουμε την ακρίβειά της…»
-Κώστας Στοφόρος, literature.gr

«Ο Αντώνης Ζαρίντας κατάφερε να διασώσει την παιδικότητα στο βιβλίο του. Κατάφερε να σώσει όχι μόνο το παγωτό και την αλήθεια, δηλαδή ότι το παγωτό δεν τελείωσε ποτέ, μα και ένα κομμάτι αθωότητας στον τρόπο συγγραφής και πλοκής της ιστορίας του. Η γραφή του αν και σύγχρονη είναι και ρομαντική. Εγκλείει μέσα της αθωότητα. Αυτό το παιδικό παραμύθι ξεχωρίζει γιατί κάνει υπερβάσεις σε πολλά κλασικά δομικά στοιχεία ενός παραμυθιού. Ο συγγραφέας οπλισμένος με επαρκή ακαδημαϊκή και λογοτεχνική «τεχνογνωσία», έχει δημιουργήσει ένα παιδικό βιβλίο που αποτελεί συνεισφορά στην αντιμετώπιση και βελτίωση των εκπαιδευτικών, αναγνωστικών και κυρίως κοινωνικών προβλημάτων που έχουν προκύψει στη σύγχρονη εποχή όσον αφορά στην προσέγγιση των Μέσων κι όλα αυτά χωρίς διδακτισμό, απαγορεύσεις, μα αβίαστα όπως αβίαστα μετροφυλλάμε το βιβλίο του. Την κοινωνική αξία του παιδικού του βιβλίου και την αναγκαιότητά του, ίσως, και ο ίδιος ο συγγραφέας, ακόμη, να μην την έχει συνειδητοποιήσει. «Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό, πρέπει να αρχίσουμε από το παιδικό βιβλίο» επισημαίνει η Jella Lepman. Και ο Αντώνης Ζαρίντας ξεκίνησε να αλλάζει τον κόσμο ήδη, λέξη προς λέξη, σελίδα προς σελίδα.»
-Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως, philenews.com

Για να δούμε τι θα δούμε…

Βιβλιοπαρουσιάσεις:

12-7-21, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας

7-10-21, Δημοτικό Σχολείο Μενεού (Δ’ τάξη)

9-10-21, Nicosia Book Fest

15-12-21, Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης

21-1-22, Α’ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας

1-2-22, Δημοτικό Σχολείο Μεσόγης

2-2-22, Α’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης ΚΒ’

8-2-22, Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης

9-2-22, Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού Κλήρου

15-2-22, Β’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου

16-2-22, Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού

23-2-22, Δημοτικό Σχολείο Ζυγίου

15-3-22, Δημοτικό Σχολείο Πέρα Χωριού Νήσου Α’

16-3-22, Δημοτικό Σχολείο Καθαρής

22-3-22, Δημοτικό Σχολείο Καμάρων (Γ’ τάξη)

23-3-22, The Junior School

29-3-22, Δημοτικό Σχολείο Περβολιών

13-4-22, Δημοτικό Σχολείο Μενεού (Γ’ τάξη)

19-4-22, Νηπιαγωγείο Παιδόκηπος – Βαλεντίνα Γεωργίου

17-5-22, Δημοτικό Σχολείο Καμάρων (Ε’ τάξη)

25-5-22, Δημοτικό Σχολείο Μενεού (Β’ τάξη)

29-5-22, Δημαρχείο Παραλιμνίου

3-6-22, Book Club – Μουσείο Παραμυθιού, Λευκωσία

5-6-22, Κοινοτικό Συμβούλιο Αγγλισίδων

8-6-22, Δημοτικό Σχολείο Ξυλοφάγου Β’

7-7-22, Θερινό Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου

13-7-22, Plus TV

14-7-22, Θερινό Δημοτικό Σχολείο Ιαματικής

25-7-22, Καλοκαιρινό Σχολείο Τσιμεντοποιοίας Βασιλικού, Χοιροκοιτία

2-12-22, Α’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας

21-2-23, Β’ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς

28-2-23, Δημοτικό Σχολείο Σωτήρος

14-3-23, Δημοτικό Σχολείο Ζήνων

2-4-23, Γ΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Λεμεσού (Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αννίτα Αντωνιάδου)

18 με 21-4-23, Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας (Θεοδώρα Ανδρέου κ.ά.)

21-5-23, Δημοτική Βιβλιοθήκη Σωτήρας

31-5-23, Δημοτικό Σχολείο Περβολιών