Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο

Πληροφορίες:

ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΡΙΝΤΑΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΚΡΙΓΚΟΥ

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

ΗΛΙΚΙΕΣ: 9+

Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των Βραβείων του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ 2023 στην κατηγορία της εικονογράφησης.

Σύντομη περίληψη:

Οι άνθρωποι της Κοσμόπολης είναι πολύ αναστατωμένοι. Η πόλη τους κινδυνεύει να βυθιστεί! Όχι από τις πολλές βροχές ή τους σεισμούς, αλλά από τις πολλές πληροφορίες! Για να σωθούν, αποφασίζουν να ρίχνουν στον ωκεανό όσες πληροφορίες δεν χωράνε στην πόλη. Όμως, πώς θα τις διαλέγουν; Στην τύχη; Υπάρχει τρόπος να κρατούν τις χρήσιμες και να ξεφορτώνονται τις υπόλοιπες; Την απάντηση έχει ένας σοφός παππούλης στην άλλη άκρη της Γης. Η μικρή Μαριάνθη ξεκινάει το ταξίδι της για να τον βρει και να της αποκαλύψει το μυστικό: πώς να «φιλτράρουν» τις πληροφορίες.

Μια διασκεδαστική ιστορία για την αξία της παιδείας και της κριτικής σκέψης στον κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενδεικτικά αποσπάσματα:

Ιδέες για εκπαιδευτική αξιοποίηση:

Διότι κάθε παραμύθι ξεκινάει μετά την ανάγνωσή του.

Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Ως εκ τούτου προσφέρεται -και συστήνεται- για εκπαιδευτική αξιοποίηση. Πατήστε εδώ για να δείτε και να αποθηκεύσετε ενδεικτικές δραστηριότητες για διδακτική επεξεργασία. Νοείται ότι επιδέχονται αλλαγών, διαφορετικών προσεγγίσεων και, φυσικά, μπορούν να γίνουν με όποια σειρά κριθεί αναγκαία. Τα παιδιά, άλλωστε, δείχνουν τον δρόμο κάθε μαθήματος. Να ξέρετε ότι θα χαρώ πολύ αν μου στείλετε τις εργασίες σας ή προτείνετε νέες! 😊

Είπαν:

«Ένα θέμα που δεν έχει θιχτεί αρκετά στα βιβλία, μια προσέγγιση πρωτότυπη και μια γραφή σύγχρονη. Αν προσθέσεις και την τόσο ξεχωριστή εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου τότε έχεις ένα φανταστικό βιβλίο! Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – πληροφορίες παντού – κίτρινος τύπος – διαφημίσεις – το Νησί των Εφημερίδων. Όλα αυτά μπλέκονται τόσο αρμονικά ώστε να καταλάβουμε πως ακριβώς λειτουργούν τα ΜΜΕ, ΧΩΡΙΣ ωστόσο να τα απαξιώνουμε ή να τα ακυρώνουμε παντελώς. Πώς θα διαλέξουμε τις πληροφορίες που θέλουμε να κρατήσουμε και να αφήσουμε τις υπόλοιπες να χαθούν στον ωκεανό; Η απάντηση είναι μόνο μία: ΚΡΙ-ΤΙ-ΚΗ. 4 σημαντικές ερωτήσεις για κάθε πληροφορία που έρχεται μπροστά μας – Γιατί οι ερωτήσεις είναι πιο σημαντικές από τις απαντήσεις! Το βρήκα πανέξυπνο και μπήκε ήδη στη λίστα των αγαπημένων.»
-Δήμητρα, katiginetai.gr

«Το προεφηβικό βιβλίο «Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο» του Αντώνη Ζαρίντα, σε εντυπωσιάζει πριν καν ακόμα το αγγίξεις. Πώς το καταφέρνει αυτό; Μα φυσικά με το πολύχρωμο και εντυπωσιακό εξώφυλλό του, που είναι δημιουργία της Πετρούλας Κρίγκου, όπως και όλη η θαυμάσια εικονογράφησή του. Αφού λοιπόν έχει μαγνητίσει το βλέμμα σου, το πλησιάζεις χαμογελώντας και το παίρνεις στα χέρια σου. Αφήνεις ένα χάδι στο εξώφυλλο και το ανοίγεις. Έχει έρθει η ώρα να συναντήσεις ένα συγκλονιστικό, πρωτότυπο, εμπνευσμένο περιεχόμενο με καθάριο λόγο, που ρέει, έχοντας πάντα μια σπίθα γέλιου πίσω του, μια ώθηση, μια προτροπή και ένα  θέμα επίκαιρο όσο ποτέ που συναρπάζει. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την Ιδέα που βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας, τις λέξεις που επιλέχθηκαν για να μετατρέψουν αυτή την ιδέα σε λογοτέχνημα, την ανατρεπτική και νεωτεριστική εικονογράφηση που έχει αγκαλιάσει το κείμενο και του έχει δώσει άλλο έναν λόγο να το θυμάσαι για πάντα; Για πάντα όμως! Διάβασα το «Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο», του Αντώνη Ζαρίντα, με δέος και θαυμασμό για όλα όσα περιέχει. Ωφέλιμα μηνύματα, ευγενείς αξίες, σε ένα μαγευτικά υπέροχο σύνολο, που πιστεύω ακράδαντα πως θα βοηθήσει τους νεαρούς αναγνώστες του να σκέφτονται, να κρίνουν και να επιλέγουν! Είναι ένα προεφηβικό ανάγνωσμα γεμάτο με αλήθειες, προβληματισμούς και εξαιρετικό χιούμορ. Απευθύνεται σε υποψιασμένους αναγνώστες, αλλά έχει να προσφέρει -ίσως και να υποψιάσει, γιατί όχι- σε όλους μας. Μοναδικό, εξαιρετικό, υπέροχο και ατόφιο, έκλεψε την καρδιά και την εκτίμησή μου! Αγαπητοί Αντώνη Ζαρίντα και Πετρούλα Κρίγκου, υποκλίνομαι στο πρωτοποριακά επαναστατικό, ρηξικέλευθο και ανεκτίμητο αυτό έργο σας!»
-Ολυμπία Κατσένη, matia.gr

«Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα συναρπαστικό δυστοπικό σύμπαν και δομεί έτσι την ιστορία της που να δείξει στους μικρούς αναγνώστες τον κορεσμό από την πληροφορία στη δική μας εποχή και τον έλεγχο που απαιτείται για τη σωστή τους χρήση. Καταιγισμός λέξεων, εικόνων, ήχων σε καθημερινή βάση διαβρώνει σταδιακά τους κατοίκους, οι οποίοι καταβροχθίζουν κάθε πληροφορία από φόβο μη χάσουν κάποια σημαντική ανάμεσά τους μα όσο πιο πολλές αποδέχονται τόσο περισσότερες δημιουργούνται. Πώς θα αντιμετωπίσουν λοιπόν τον κίνδυνο; Είναι σωστό και πρακτικό το σχέδιο του Προέδρου; Η μικρή Μαριάνθη εντυπωσιάζεται από το πόσο εύκολα και χωρίς να σκεφτεί παρασύρεται ο κόσμος από τα λόγια κάποιου που μιλάει με σοβαρό τρόπο. Στην προσπάθειά της να βρει λύση στο πρόβλημα ζει μια σειρά περιπετειών μέσα από τις οποίες μαθαίνει καλύτερα τον ρόλο και τη χρήση της δημοσιογραφίας και των εφημερίδων (εύληπτα και απλά δίνονται οι βασικές έννοιες της δημοσιογραφίας), πόσο εύκολα μπορούν να μετατραπούν οι ψεύτικες ειδήσεις σε αληθινές (δεν είναι τυχαίο που το Νησί των Ειδήσεων όπου κατασκευάζονται είναι κατακίτρινο), πόσο χρήσιμες είναι οι διαφημίσεις κλπ. Η εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου είναι σουρεαλιστική και πολύχρωμη, βοηθάει ουσιαστικά τη φαντασία του συγγραφέα να αποτυπωθεί στο χαρτί και παίζει συχνά με τους συμβολισμούς και τις έννοιες του κειμένου. Οι πολλές πληροφορίες θολώνουν τη σκέψη και όσο οι άνθρωποι κατασκευάζουν ειδήσεις χωρίς να ενδιαφέρονται για την αλήθεια τόσο θα αδιαφορούν για την αλήθεια στη δική τους ζωή. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις μες στο χάος την αλήθεια, δεν πρέπει όμως να σταματήσεις ούτε στιγμή να την αναζητάς και όπλο σε αυτό είναι η κριτική, την οποία ο συγγραφέας επεξηγεί εξίσου εύληπτα και καθοδηγεί σωστά τους μικρούς αναγνώστες στο πώς να αποδομούν μια πληροφορία και πόσο σημαντικό θα είναι αυτό για τη σκέψη τους. «Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο» είναι μια συναρπαστική ιστορία που συστήνει στα παιδιά από 8 ετών και πάνω τον κορεσμένο κόσμο της πληροφορίας, τους εξηγεί πώς μπορούν να γλυτώσουν από αυτόν και ταυτόχρονα εξιστορεί το παρελθόν και, γιατί όχι, το μέλλον των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας.»
-Πάνος Τουρλής, vivliokritikes.com

«Μια πολύ όμορφη ιστορία για την παραπληροφόρηση και την διάκριση των αληθών ειδήσεων από τις ψευδείς. Με εφευρετικό τρόπο, ο συγγραφέας Αντώνης Ζαρίντας μας ταξιδεύει σε ένα φανταστικό μέρος (όχι πολύ μακριά από εδώ) όπου οι πληροφορίες είναι το Α και το Ω της ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι καταναλώνουν αμάσητες μεγάλες ποσότητες ειδήσεων. Ο κίνδυνος που απειλεί την Κοσμόπολη είναι αληθινός κίνδυνος που καραδοκεί να μας πνίξει και εμάς καθημερινά και να χάσουμε την αλήθεια. Η εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου πάντα ξεχωρίζει και μόλις πιάσεις στα χέρια σου το βιβλίο αμέσως αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η εικονογράφος. Τα σκίτσα χαρακτηριζονται με την υπερβολή και τις ανισότητες στα μεγέθη, έχουν όμως μια φυσικότητα που δεν σου φαίνεται παράταιρο. Ένα διασκεδαστικό βιβλίο, που δείχνει στους μικρούς αναγνώστες τις βασικές αρχές για να ξεχωρίζουν τις αληθινές ειδήσεις, προσφέροντας τον μηχανισμό που πρέπει να θέτουμε σε λειτουργία για να αποφεύγουν τις παγίδες. Μια ιστορία πρωτότυπη αλλά και πολύ ουσιαστική ειδικά για την εποχή μας όπου οι πληροφορίες φτάνουν σωρηδόν στα χέρια μας και θα πρέπει να έχουμε τα εργαλεία για να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα!»
-Βανέσσα Νερούτσου, happylearningseeds.blogspot.com

«Ένα πολύ αξιόλογο και απολύτως επίκαιρο βιβλίο για την υπερπληροφόρηση και την κριτική σκέψη από τον Αντώνη Ζαρίντα. [….] Όλος αυτός ο παραληρηματικός πρόλογος για να δικαιολογήσω πόσο επίκαιρη είναι η ιστορία του Αντώνη Ζαρίντα, πόσο αναγκαία ήταν μια τέτοια ιστορία για το παιδικό κοινό, πόσο σημαντική είναι η δεξιότητα της κριτικής σκέψης κάθε είδησης, κάθε πληροφορίας, κάθε προϊόντος, πόσο σπουδαίο είναι να χτίζουμε μικρούς πολίτες που θα πρέπει να φιλτράρουν διπλά και τριπλά καθετί, προκειμένου να μην είναι έρμαια των fake news, των επιθετικών marketing, των clickbait άρθρων που δεν προσφέρουν τίποτα. Πέραν της επικαιρότητας, η ιστορία της Κοσμόπολης είναι έξυπνη, ευχάριστη, καλοστημένη, ισορροπημένη. Με την εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου να αναπτύσσει μια πολύ ταιριαστή κόμικ ατμόσφαιρα και αισθητική πολιτικής γελοιογραφίας, η ιστορία βρίσκει μια όμορφη οπτική αφήγηση που άλλοτε τη συμπληρώνει και άλλοτε την εκτείνει. Βιβλίο απαραίτητο.»
-Απόστολος Πάππος, elniplex.com

«Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας κινείται με πολύ έξυπνο τρόπο στο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει όλους μας, την υπερπληροφόρηση και αν τελικά είναι χρήσιμες οι τόσες πληροφορίες με τις οποίες όλοι μας βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Επίσης, με το βιβλίο αυτό θίγεται το μείζον θέμα, ότι όλοι μας χρησιμοποιώντας τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε, να πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε και ακούμε χωρίς να φιλτράρουμε την πληροφορία. Η ροή του βιβλίου είναι εύκολη και κινείται ευχάριστα με χιουμοριστικό τρόπο. Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει αρκετά τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν την έννοια της κρίσης και της επιλογής. Η εικονογράφηση είναι με έντονα χρώματα, αρκετά μοντέρνα και πρωτότυπη που δένει άρτια το κείμενο.»
-Αθηνά Ντόκα, familives.gr

«Ο γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας ή αλλιώς παιδεία για τα Μέσα (media literacy) στο άγονο τοπίο του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος είναι (δυστυχώς) ανύπαρκτος. Το βιβλίο «Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν το κόσμο» του Αντώνη Ζαρίντα αποτελεί μια καταπράσινη όαση σ’ αυτό το μονότονο τοπίο της ανάγνωσης και των μαθηματικών, που δεν ξέρω αν τελικά θα καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον τολμά να ζητήσει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά, καλώντας τα να διερωτηθούν πριν πεισθούν. Ακολουθώντας την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, Μαριάνθη, οι νεαροί αναγνώστες βιώνουν την αγωνία της στην προσπάθεια να βρει καλύτερη λύση από το να πετάξει στον ωκεανό τις αμέτρητες πληροφορίες που βυθίζουν την Κοσμόπολη. Μέσα από το ταξίδι της, περίεργοι κόσμοι κατασκευασμένοι αποκλειστικά για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή της πληροφορίας ζωντανεύουν δημιουργώντας πάντα νέες ερωτήσεις. Μέχρι που τελικά, η ολοκλήρωση του ταξιδιού της Μαριάνθης την οδηγεί στη λύση που αντί όμως να της δίνει απαντήσεις, της δείχνει πόσο πιο σημαντικές είναι οι ερωτήσεις αν θέλει να αλλάξει τον κόσμο ή τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι’ αυτόν. Το βιβλίο, που εκτός από ωραία ιστορία έχει και υπέροχη εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου, είναι ιδανικό για παιδιά 8-12 χρόνων.»
-Δρ Χριστιάνα Καραγιάννη, Λέκτορας ΜΜΕ & Πολιτισμικών Σπουδών

Για να δούμε τι θα δούμε…

Βιβλιοπαρουσιάσεις:

10-10-22, Δημοτικό Σχολείο Μενεού

23-10-22, Nicosia BookFest

11-12-22, Furry Book Club Λάρνακα

7-2-23, Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού

14-3-23, Δημοτικό Σχολείο Ζήνων

18 με 21-4-23, Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους (Πασχαλινό Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Δημιουργίας – Ψάχνοντας την Αλήθεια, Θεοδώρα Ανδρέου)

6-6-23, Γ’ Δημοτικό Αραδίππου (Α.Κί.ΔΑ Λάρνακας)